2011. december 13., kedd

Várakozással a szívünkbe

Pilinszky János: Advent
"Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.
Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk.
Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.
Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől – szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."

Milán minden nap kinyitja egy kicsi zsákját az itthon barkácsolt adventi naptárunknak. Minden nap számon tartja, minden nap kéri, minden nap átlényegülve örül a kis zsebecskében talált apróságoknak. És minden nap megbeszéljük hogyan fogynak a zsákocskák és márcsak milyen kevés választ el minket karácsonytól... Szeretem látni várakozásának örömét.
Sok fontos várakozása volt és lesz is életemnek. Talán az egyik legfontosabb volt a gyermekemet várni és most észrevétlenül lett nagyon fontos vele várni. 
Ha mindez még nem lenne elég az én Adventemhez: kaptam egy újabb esszenciát felkészülésem örömére. Egy nagyon új ismeretség egy másik közös felhőn (Ugye mennyi sok a közös felhő, és milyen jó, hogy sokszor többön is ülünk?!) lepett meg pár héttel ezelőtt apró mégis hatalmas gondoltam rád gesztussal. Karácsonyig minden napra kézzel fogható adományát kaptam szeretetteljes hitének, mintha tudta volna, hogy most mennyire kell kapaszkodónak. Minden nap várakozhatok és előre örülhetek egy léleksimogató idézetnek, átlényegítő mondatnak. Köszönöm Anita!
Régóta tudom, hogy nincsenek véletlen találkozások és velünk élnek a kicsi csodák... 

Felhasználtam: Rucola Designs by Ildi Geist: Winter Wishes

Kováxká Ildi vadiúj varázslatosan, visszafogottan gyönyörű készlete most sem egyszer használatos. Mesés elemeivel és gyönyörű papírjaival betelni nem lehet! Csak most 6,50 helyett 4,80$-ért megveheted az SBE-n! 


Advent - Felhasználtam: Rucola Design by Ildi Geist: Winter Wishes

7 megjegyzés:

 1. Annyira gyönyörű bejegyzés! Majd elfelejtettem az oldalad megnézni:) Pedig az is álomszép:)

  VálaszTörlés
 2. Szép gondolatok, jó volt olvasni.
  Remény és szeretetteljes várakozást kívánok Nektek.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm Toni! Gyönyörű, mély mondanivalójú idézet, nemkülönben az oldalaid! :)

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörűséges az oldalad!!!

  VálaszTörlés
 5. Sok sok áldást jó készülődést.Az oldal remek lett.

  VálaszTörlés
 6. Nagyon boldogságos szép Karácsonyt kívánok Neked Toni és egész családodnak

  VálaszTörlés
 7. Nagyon Boldog Új Évet kívánok!

  VálaszTörlés